postac iloczynowa
xxxx: Wierzcholek paraboli ktora jest wykresem funkcji f(x) ax2+4x+6 nalezy do prostej y=8 Wyznacz
wzor funkcji f w postaci iloczynowej
29 lut 20:33
Janek191:
f(x) = a x
2 + 4 x + 6
y = 8
więc
| | − 4 | | 2 | |
W = ( p, 8) oraz p = |
| = − |
| |
| | 2 a | | a | |
f(p) = q = 8
Dokończ
29 lut 20:46
Janek191:
f(x) = a x
2 + 4 x + 6
y = 8
więc
| | − 4 | | 2 | |
W = ( p, 8) oraz p = |
| = − |
| |
| | 2 a | | a | |
f(p) = q = 8
Dokończ
29 lut 20:46
xxxx: | | −2 | | 4x | | 4 | |
y = a (x+ |
| )2+8= a (x2− |
| + |
| )+8 |
| | a | | a | | a2 | |
29 lut 21:17
29 lut 21:18
xxxx: c=6
6a=4+8a
−2a=4
a=−2
29 lut 21:20
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
a*(− |
| )2 + 4*(− |
| ) + 6 = 8 |
| | a | | a | |
Wylicz a , a następnie p.
29 lut 21:22
xxxx: y=−2x
2+4x+6
Δ=16+24=40
√Δ=2
√10
x
2=U {−4+2
√10}{−4}
sprawdzi to ktos?
29 lut 21:23
xxxx: Janek191 z tego twojego tez wychodzi −2.
29 lut 21:26
Janek191:
źle

Δ = ?
29 lut 21:31
xxxx: Δ=64
x1=3
x2=−2
29 lut 21:35
Janek191:
x2 = ?
29 lut 21:37
xxxx: x2=−1
dziekuje za pomoc
29 lut 21:40
Janek191:
29 lut 21:42