wyznacz parametr
sylwester: Zbiorem rozwiązań nierówności x2−b2x+c<0 jest przedział (2; 3). wyznacz b i c?
28 gru 12:35
sylwester: ponawiam prośbę o pomoc w zadaniu
28 gru 15:02
jo: Chyba wystarczy rozwiązać układ równań z równaniami w postaci wzorów na miejsca zerowe...
Może być pracochłonne ale spróbuj.
28 gru 15:28
Aza:
jeżeli zb. rozwiązań nierówności jest przedział ( 2,3)
to oznacza ,że miejscami zerowymi są x1 = 2 x2=3
f( 2)=0 => 4 − 2b2 +c=0
i f(3)=0 => 9 −3b2 +c=0
rozwiązując układ równań
2b2 −c =4 => c = 2b2 −4
i 3b2−c= 9
dokończ....... i podaj b i c
odp: b= √5 v b= −√5 i c = 6
28 gru 15:35
Aza:
A jednak ... mało "pracochłonne" ...
28 gru 15:37
sylwester: dzieki Aza jestes świetna
28 gru 16:22
Aza:
28 gru 16:41