Rozwiąż równianie |tgx + ctgx| = U{ 4 }{ p{3} }
Kamil: Rozwiąż równianie
Jak się za to zabrać? Próbowałem zamienić ctg na odwrotność tangensa i potem chyba mam rozważać
2 przypadki tak? Raz wszystkie z plusami w module, a raz wszystkie z minusami?
29 lut 20:12
PW: | | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | | 2 | |
|tgx + ctgx| = | |
| + |
| | = | |
| | = | |
| | |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sin2x | |
29 lut 20:42
Schauma: A co dalej zrobic z modułem?
| | 4 | |
bo rozumiem, że teraz ten wynik mam przyrównać do |
| i pomnożyć na ukos... |
| | √3 | |
29 lut 21:00
29 lut 21:01
Schauma:
Co z tym mogę zrobić?
29 lut 21:53
zef: sin60stopni=√3/2 ? więc...
29 lut 21:56
Kamil: Czyli to jest sinus30stopni?
| | 4 | |
I odpowiedź to |
| = sin30stopni? |
| | √3 | |
29 lut 21:58
Kamil: W równaniu chyba powinno się wyznaczyć X... Czyli ten x to będzie 30stopni czy jak?
29 lut 22:01
Kamil: Skończmy to dzisiaj

Wiem, że pewnie nie znam podstaw ale muszę to rozwiązać :9
29 lut 22:20
Kamil: Ktoś coś?
29 lut 23:27
Bbbc 00: Odp: to co pisałeś jest bez sensu; szukasz x a to jest miarą kąta,
a więc jeśli potrafić zrozumieć to co jest napisane poniżej :
| | √3 | | √3 | | √3 | |
Sin 2x= |
| ⇔ sin 60o = |
| ( brakuje lub sin 120o = |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Stąd masz, że 2x = 60
o ⇒ x=30
o V x= 60
o dla x ε (0
o ,360
o)
Ale ogólne rozwiązanie tzn.
x= 30
o +360
o k V x= 60
o + 360
o k ; gdzie k jest liczbą całkowitą
1 mar 02:00