Oblicz granice.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Mam do rozwiązania:
1000 lim x−−>∞ √4x2 +x +1 − 2x
Wyciągając z pod pierwiastka x wyszło mi, że x√4 − 2x czyli 2x − 2x. Raczej nie możliwe, bo
mam zadanie z kodowaniem.
29 lut 20:06
Janek191:
| | 4 x2 + x + 1 − 4 x2 | |
f(x) = √ 4 x2 + x + 1 − 2 x = |
| = |
| | √4x2 + x + 1 + 2 x | |
| | x +1 | | 1 + 1x | |
= |
| = |
| |
| | √4x2 + x + 1 + 2 x | | √4 + 1x + 1x2 + 2 | |
więc
| | 1 + 0 | | 1 | |
lim f(x) = |
| = |
| |
| | √ 4 + 0 + 0 + 2 | | 4 | |
x→
∞
29 lut 20:34
Schauma: A no tak przecież to trzeba pomnożyć i podzelić przez sprzężenie ;0 Dziekuję !
29 lut 20:55