matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Mmmm:
Cześć Proszę o wskazówki
sin8 + sin24 + sin40
cos8 + cos24 + cos40
29 lut 20:05
Mila:
Jakie polecenie?
29 lut 20:24
Mila:
(sin8+sin40)+sin(24)
=
8+40
8−40
2cos
*cos
+cos(24)
2
2
8+40
8−40
2sin
*cos
+sin(24)
2
2
=
2 cos(24)*cos16+cos(24)
2sin24*cos16+sin(24)
=
=
2 cos(24)*cos16+cos(24)
sin(24)*(2cos(16)+1)
=tg(24)
cos(24)*(2cos(16)+1)
29 lut 23:07