matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
to ja:
ktoś pomoże?:( Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc, że krawędź podstawy jest równa 8 cm, a ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni.
29 lut 19:21
dero2005:
a = 8
a
√
3
4
r =
=
√
3
6
3
H = r*tg60
o
= 4
a
2
√
3
V =
*H =
12
29 lut 21:11