Dowód
Menszczyzna : Jak udowodnic ze (n2+1) jest podzielna przez 5 dla wszystkich naturalnych?
29 lut 18:32
Eta:
Napisz porządnie treść zadania !
To co napisałeś , to bzdura
np: dla n=1 n2+1= 2 −− nie jest podzielna przez 5
29 lut 18:38
Menszczyzna : Mam udowodnic ze n(n+1)(n−1)(n2+1) jest podzielna przez 30 , a pierwsze 3 nawiasy dziela sie
przez 6 wiec chcialem udowodnic ze n2+1 jest podzielne przez 5 co dalo by dowod.
29 lut 18:48
Eta:
To źle główkujesz !
n(n−1)(n+1)(n2+1) = n(n−1)(n+1)(n2−4+5) =
= n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]= (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5n(n−1)(n+1) = 5k , k∊C
Dodaj teraz komentarz co do pierwszego składnika i otrzymasz to co masz udowodnić
Powodzenia w następnych dowodach
P.S Na przyszłość podawaj pełną treść zadania ( anie swoje błędne improwizacje
29 lut 19:00
Eta:
To źle główkujesz !
n(n−1)(n+1)(n2+1) = n(n−1)(n+1)(n2−4+5) =
= n(n−1)(n+1)[(n−2)(n+2)+5]= (n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5n(n−1)(n+1) = 5k , k∊C
Dodaj teraz komentarz co do pierwszego składnika i otrzymasz to co masz udowodnić
Powodzenia w następnych dowodach
P.S Na przyszłość podawaj pełną treść zadania ( anie swoje błędne improwizacje
29 lut 19:00
Menszczyzna : A gdybym pod n wstawil 5k+1 i 5k+2 po czym obliczyl i przy k+2 zachodzi podzielnosc w przypadku
n2+1 to czy jest to poprawny dowód
29 lut 19:08
Karol00: musiałbyś chyba jeszcze sprawdzić dla 5k+3 i 5k+4
29 lut 19:13
Menszczyzna : Ale przeciez sprawdzanie dla 5k+3 to nic innego jak 5k+2+1 a 5k+4 to 5k+2+2
29 lut 19:16
jc:
To małe twierdzenie Fermata dla liczby pierwszej p=5:
5 | n5 − n
29 lut 19:23
Menszczyzna : Fajne twierdzenie a znasz moze jakis latwy dowod zeby moc go zastosowac na maturce bo te na
wiki troche zagmatwane jak na liceum
29 lut 19:28
jc: Masz rację, choć dowód nie jest trudny. Jeden z dowodów wygląda tak:
(n+1)5 = n5 + 5 n4 + 10 n3 + 10 n2 + 5 n + 1 (trójkąt Pascala)
(n+1)5 − (n+1) = 5(n4 + 2 n3 + 2 n2 + n) + n5 − n
Zatem, jeśli 5| n5 − n, to 5 | (n+1)5 − (n+1)
A ponieważ 5 | 15 − 1, to podzielność zachodzi dla każdego n.
Ale może nie ma już indukcji?
29 lut 19:49
Eta:
Takiego dowodu w jednym słowie : z małego twierdzenia Fermata zachodzi teza
nie uznają na maturze .... 0pkt
29 lut 19:59