matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność ciągu
PX:
Zbadaj monotoniczność ciągu : a
n
=50n−n
2
=50n+50−n
2
−2n−1−50n+n=49−n
2n+1
(2n+3)(n
2
+1)−(2n+1)(n
2
+2n=2)
a
n
=
=
=
n
2
+1
(n
2
+2n+2)(n
2
+1)
−2n
2
−4n+1
(n
2
+2n+2)(n
2
+1)
Co z tym n podstawić 1 czy wyciągnąć największą potęgę ?
1
1
1
1
1
a
n
=
=
−
=
*1−
=0 − stały ?
4
n
4
n
+1
4
n
4
n
4
n
2
n
n
!
a
n
=
a tutaj jak z tą silnią ?
n
n
29 lut 17:41
PX:
ref
29 lut 19:06