matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag geometryczny
xyz:
W ciągu geometrycznym S
2
=4 i S
4
=20. Wyraz pierwszy i iloraz ciągu wynoszą:
29 lut 16:35
Mila:
S
2
=a
1
+a
2
S
4
=a
1
+a
2
+a
3
+a
4
a
1
+a
2
=4⇔a
1
+a
1
*q=4 a
1
+a
2
+a
3
+a
4
=20⇔a
3
+a
4
=20−4⇔a
1
*q
2
+a
1
*q
3
=16 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a
1
+a
1
*q=4 a
1
*q
2
+a
1
*q
3
=16 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− a
1
*(1+q)=4 a
1
*(q
2
+q
3
)=16 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dzielimy stronami
1+q
4
=
q
2
*(1+q)
16
1
1
=
q
2
4
Dokończysz?
29 lut 19:22
Eta:
S
4
20
a
1
(1+q+q
2
+q
3
)
=
= 5 ⇒
=5 a
1
≠0 i q≠ −1
S
2
4
a
1
(1+q)
(1+q)(1+q
2
)
=5 ⇒ q
2
+1=5 ⇒ q
2
=4 ⇒ q= 2 v q= −2
1+q
dla q= 2 a
1
=.... dla q= −2 a
1
=.....
29 lut 19:42