Heeeelp
Latika: Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 5 i 12 obraca się wokół dłuższej przyprostokątnej .
Oblicz pole powierzchni bocznej powstałej bryły i objętość .
29 lut 16:32
pomoc00: ponieważ się obraca wokół dłuższej przyprostokątnej otrzymamy
stożek o wysokości H ; H=12 [j] ; a promień podstawy r: r=5 [j]
a tworząca l : l
2 = 12
2 +5
2 ⇒l=13
pole boczne stożka = π r l ⇒ Pole boczne stożka= 65 π [j
2]
| | 1 | | 1 | |
objętość stożka = |
| π r2 H ⇒objętość stożka = |
| π r2 H ⇒ |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
objętość stożka = |
| π 52 . 12 ⇒objętość stożka = 100 π [j3] |
| | 3 | |
29 lut 17:00