Zadanka pomocy !!!!
Sylwia: Mam takie trzy zadanka:
1) 5x − 53−x =20
2) (1/2)x − (1/2)−1−x >= 1
(1/3) √x6 − 2x3+1 < (1/3)1−x
28 gru 11:19
Julek: 5x − 53−x = 20
5x = 20 + 53−x / * 5x
52x − 20 * 5x − 125 = 0
(5x)2 − 20 * 5x − 125 = 0
Δ= 400 + 500 = 900
√Δ = 30
a1= 20+302 = 25
a2= 20−302 = −5 ∉D − bo jak liczba dodatnia (5) może być ujemną po potęgowaniu.
5x = 25 ⇒ x=2
Sprawdzenie : 25 − 5 = 20
28 gru 12:36
Julek: 3 )
| | 1 | | 1 | |
( |
| )x6 − 2x3 +1 > ( |
| )1−x
|
| | 3 | | 3 | |
Funkcja malejąca, więc ze zmianą znaku
x
6 − 2x
3 < −x
i teraz ja bym rozwiązal to graficznie
x
3(x
2 − 2) < −x
x
3(x−
√2)(x+
√2) < −x
Dla których X, funkcja x
3(x−
√2)(x+
√2) przyjmuje mniejsze wartości od funkcji −x
28 gru 12:43
Aza:
zad 3)
√ x6−2x3+1= √(x3−1)2= I x3 −1I
zatem:
( 13)Ix3−1I< (13)1−x
zmiana zwrotu nierówności, bo f, malejąca
to I x3 −1I > 1 −x
rozwiazujemy w przedziałach:
dla x <1 i x ≥1
1) −x3 +1 >1 −x
x3 −x <0
x( x −1)(x+1) <0
x€( −∞, −1) U( 0, 1) −−− jest rozwiązaniem , bo zawiera się w danym przedziale
2) dla x ≥1
x3 −1> 1 −x
x3 +x −2 >0
( x −1)( x2 +x +2) >0 x2 +x +2 >0 dla x€R
to x −1 >0
x >1 −−− jest rozw. bo zawiera się w danym przedziale
odp: rozwiaząniem tej nierówności jest:
x€ ( −∞, −1) U ( 0, 1) U( 1,∞)
29 gru 01:20