jo:

V=Pp*H ?
Pc = 288 cm
2 = 2 Pp + Pb = 2(12*h)+2(12*H+8*H) czyli potrzebujemy znaleźć jedną z tych
niewiadomych aby skorzystać z tego, iż mamy podane ile wynosi pole całkowite.
Więc ze związków miarowych bądź z funkcji trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym (w
podstawie) można obliczyć wysokość, czyli h=4 cm.
Wstawiając h=4 cm teraz do przygotowanego wzoru na Pc wyznaczymy wysokość całego
graniastosłupa, czyli H=4,8 cm.
Wstawiając wszystkie dane do wzoru na objętość, mamy V=460,8 cm
3.
P.S. Szybko liczyłam więc porządnie sprawdzić rachunki.