Zerknie ktoś?
monia: Zerknie ktoś?
Pożyczono pewną kwotę na 4 lata. Jaka to była kwota jeśli roczna stopa procentowa wynosiła 5% i
zapłacono odsetki w wysokości 108zł
29 lut 10:23
yht:
K
0 − pożyczona kwota, K
0=?
K
1 − oddana kwota
K
1 = K
0+108
p = 5
n = 4
| | 5 | |
K0 + 108 = K0*(1+ |
| )4 |
| | 100 | |
K
0 + 108 = K
0*1,05
4
K
0 + 108 = K
0*1,21550625
108 = 1,21550625K
0 − K
0
108 = 0,21550625K
0 |:0,21550625
K
0 ≈ 501,15 zł
Odp. Pożyczono kwotę 501,15 zł
29 lut 10:36
PW: Coś mi się nie zgadza. Dlaczego procent składany? To nie oszczędności, pożyczono kwotę K
0 i
cały czas od tej kwoty naliczane były odsetki w wysokości 5% rocznie. Odsetki za 5 lat
wyniosły 5·5% = 25% kwoty K
0.
K
0 = 432.
29 lut 10:45
yht:
no właśnie, te zadanka są kontrowersyjne
nie wiadomo właśnie, czy odsetki się co roku dopisują, czy tylko na sam koniec
ty uznałeś że się co roku nie dopisują tylko na sam koniec, a ja odwrotnie
a procent składany.. no cóż z przyzwyczajenia chyba
29 lut 11:07
monia: dziękuję bardzo!
29 lut 18:03