parametr m
KochamMature: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie
x
2−(m−4)x+m
2−7m+12=0
ma dwa różne pierwiastki x
1,x
2 spełniające warunek (x
1+x
2)(x
1+x
2−1)=x
12+x
22
założyłem sobie Δ>0
Δ=(m−4)
2−4(m
2−7m+12)
Δ=−3m
2+20m−32
Δ=16
| | 8 | |
czyli m należy ( |
| ; 4) i co mam zrobić dalej, bardzo proszę o pomoc. |
| | 3 | |
29 lut 00:51
Eta:
"założyć sobie ....to możesz....."
Komentarz do zadania jest taki:
Parametr "m" musi spełniać układ warunków
1/ Δ>0
i 2/ (x1+x2)2−(x1+x2}−x12−x22=0
2x1*x2−(x1+x2)=0
wzory Viete'a
2c+b=0
dokończ.............
Jak o odp: podaj część wspólną obydwu warunków
29 lut 00:58
NoName: bardzo przepraszam, możesz mi wytłumaczyć co się stało w 2 punkcie ?
29 lut 01:11
NoName: | | 2c | | b | |
dlaczego nie |
| + |
| =0 ? |
| | a | | a | |
29 lut 01:18