x
nOCNY: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (m
2−m)x
2−x+1=0 ma dwa różne
| | 1 | | m | | 1 | | 1 | |
rozwiązania rzeczywsite x1, x2 takie, ze |
| ≤ |
| ≤ |
| + |
| . |
| | x1+x2 | | 3 | | x1 | | x2 | |
i jak mam to zrobić. ?
1. Najpierw sobie założyłem że m
2−m≠0
m≠0 m≠1
2. Δ>0
Δ=1−4(m
2−m)1
Δ=−4m
2−4m+1
więc jeszcze raz delte
Δ=32
Δ=4
√2
m2=U(−4+4
√2}{−8}
29 lut 00:06
nOCNY: i moje pytanie brzmi co mam teraz robić, albo czy po drodze sie gdzieś nie pomyliłem, z góry
bardzo dziekuje, muszę to mieć na rano zrobione,
29 lut 00:07
Metis: To zadanie z matury.
29 lut 00:20
nOCNY: jaki rok ?
29 lut 00:37