Oblicz współrzędne punktów przecięcia się figur określonych równaniu
Pytak: Oblicz współrzędne punktów przecięcia się figur określonych równaniu
y = −|x| i y = 2x2 − 1
Pomyślałem, aby rozbić to na dwa układy równań
y = −x
y = 2x2 − 1
y = x
y = 2x2 − 1
Ale najwyraźniej nie o to chodzi, mimo iż jedno z jednego i drugiego równania pasuje do
odpowiedzi.
Proszę o pomoc z tym zadankiem.
28 lut 23:33
Metis: y = −|x| i y = 2x2 − 1
−|x|=2x2−1
|x|=−2x2+1
−2x2−|x|+1=0 − rozwiąż i zapisz założenia opuszczając moduł
28 lut 23:40