TRÓJKĄT
Karol: W trójkącie prostokątnym ABC punkty A= (−4,1) i B=(7,−2) są końcami przeciwprostokątnej. Prosta
o równaniu y=1/3x +7/3 zawierają jedną z przyprostokątnych tego trójkąta. Oblicz długość
środkowej BS w trójkącie ABC
28 lut 23:31
Metis: Dobry rysunek to podstawa
28 lut 23:41
Karol: Tylko ja w ogóle nie ogarniam żadnych trójkątów ani nic. Te tematy to czarna magia
28 lut 23:44
Metis: Dasz radę
Karol
28 lut 23:45
Karol: DZIĘKI
28 lut 23:51
Metis: Mogę Ci to jutro rozwiązać, dzisiaj już muszę iść spać. Wstaję za 5h
28 lut 23:52
Karol:

TAK?
28 lut 23:57
Metis: Walnij sobie ogromny rysunek, będziesz wszystko widział, a licz tylko z podanymi współrzędnymi,
danymi
29 lut 00:00
Metis: "Walnij"
29 lut 00:00
Karol: nie mam pojęcia
29 lut 00:02
Mila:

A= (−4,1) i B=(7,−2)
S − środek AB
k: y=1/3x +7/3
Prosta prostopadła do k i przechodząca przez B
p: y=−3x+b
p⊥k
−2=−3*7+b
b=−2+21, b=19
p: y=−3x+19
Szukamy puntu przecięcia prostych k i p
−3x+19=1/3*x +7/3
x=5
y=−3*5+19=4
C=(5,4)
Sodek AC: A= (−4,1)
|BS|=
√(0.5−7)2+(2.5+2)2 licz
29 lut 00:14