#workout 10
PrzyszlyMakler:

Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x
4 − x
2 − 2x + 3 >0
Pomyślałem, aby udowodnić za pomocą pochodnej.
'= 4x
3 −2x −2 = 0
w(1) = 0
4x
3 −2x − 2 : (x − 1) = 4x
2 + 4x + 2
Wyrażenie 4x
2 + 4x + 2 stale dodatnie
więc wykres pochodnej, która ma postać (4x
2 + 4x + 2 )(x−1) to: (dane wyżej) więc nie
udowodniłem
28 lut 23:24
Metis: Zadanie 8
Nowa Matura 2015 PR
CKE
Zajrzyj do klucza
28 lut 23:25
Eta:
(2x4−2x2+1)+(x2−2x+1) +1>0
.......................
28 lut 23:28
PrzyszlyMakler: Wiem. Widzialem rozwiązanie, ale co jest błędnego w liczeniu za pomocą pochodnej? Na maturze
ciężko jest wpaść na akurat 'to przekształcenie' i szukam alternatywnych metod.
28 lut 23:30
Metis: Tam jest podane rozwiązanie z pochodną.
28 lut 23:31
PrzyszlyMakler: Dzięki Metis. Rzeczywiście.. Przeprowadziłem dowód, a myślałem, że nie udowodniłem. XD
28 lut 23:37