Rozwiąż równanie
M_M: rozwiąż równanie (sinx+cosx)2=1
28 lut 23:00
Bogdan:
(a + b)2 = a2 + 2ab + b2
28 lut 23:05
M_M: dzięki za wskazówkę, lecz nie do końca o to mi chodziło. Jest to zadanie z Kiełbasy, w którym
dochodzi sie do rezultatu sinx=0 v cosx=0. Daje to nam: x=kπ v x=π/2 + kπ. A ostatecznym
rozwiązaniem w odpowiedzi jest x=kπ/2. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić, jak uzyskać taki wynik z
dwóch poprzednich?
28 lut 23:18
Benny: Można za jednym zamachem.
(sinx+cosx)
2=1
sin
2x+cos
2x+2sinx*cosx=1
1+sin2x=1
sin2x=0
2x=kπ
28 lut 23:21
Bogdan:
A jednak M M jak pokazał Benny właśnie chodziło o zastosowanie wzoru
skróconego mnożenia, 1 + 2sinx cosx = 1 ⇒ 2sinx cox = 0 ⇒ sin2x = 0
28 lut 23:27
M_M: Serdecznie dziękuję za wskazówki
28 lut 23:46