matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
Filip98:
Kiedy funkcja f(x)=x
3
+(k−134)x jest rosnąca?
28 lut 22:06
Godzio:
f'(x) = 3x
2
+ (k − 134) > 0 ⇔ k ≥ 134 (w przypadku k = 134 mamy w x = 0 punkt przegięcia)
28 lut 22:08