Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B wiedząć, że P(B')=3P(B) A. 0,2 B. 0,(3) C
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia B wiedząć, że P(B')=3P(B)
A. 0,2 B. 0,(3) C. 0,25 D. 0,5
To są odpowiedzi. Proszę o wyjaśnienie. Nie ogarniam prawdopodobieństwa i jak się za to zabrać.
28 lut 21:51
The City:
skorzystamy z tego, że P(B) + P(B') = 1
P(B) + 3P(B) = 1
4P(B) = 1
28 lut 21:55
Tadeusz:
P(B')=1−P(B)
3P(B)=1−P(B) ⇒ 4P(B)=1 ⇒ P(B)=
28 lut 21:55
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx: Dlaczego tak jest: P(B) + P(B') = 1?
Tak jak mówię, nigdy nie miałem prawdopodobieństwa, a mam takie zadanie do zrobienia z zestawu
na korki

Zadanie jak widzę jest banalne ale trzeba to ROZUMIEĆ :0
28 lut 22:36
The City:
B − dane zdarzenie losowe
B' − losowe zdarzenie przeciwne do losowego zdarzenia B
przejrzyj teorię i rozwiązania zadań z
3425 i
3426 to pewnie Ci się troche to wszystko
rozjaśni..
29 lut 17:49