matma
hegel: funkcjaa f jest określona wzorem f(x)=x3(x−5) dla wszystkich liczb rzeczywistych. Oblicz
współczynnik kierunkowej prostej stycznej do wykresu funkcji f, przechodzącej przez punkt P=
(5,0)
28 lut 21:48
Godzio:
f(x) = x4 − 5x3 ⇒ f'(x) = 4x3 − 15x2
Równanie stycznej w punkcie (x0,f(x0)):
y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
y = (4x03 − 15x02)(x − x0) + x04 − 5x03
Wstawiamy znany punkt:
0 = (4x03 − 15x02)(5 − x0) − x03(5 − x0)
0 = (5 − x0)x02(4x0 − 15 − x0)
0 = (5 − x0)x02(3x0 − 15)
0 = (x0 − 5)x02 * 3(x0 − 5)
0 = (x0 − 5)2x02
x0 = 5 lub x0 = 0 ⇒
a = f'(5) = 500 − 375 = 125
lub
a = f'(0) = 0
28 lut 22:06
Tadeusz:
Punkt ten należy do wykresu funkcji
f'(x)=3x2(x−5)+x3=4x3−15x2
f'(5)=500−375=125
28 lut 22:09