Rozwiązywanie układów równań ; 3 równania z 3 niewiadomymi.
Igor: Obliczamy W, Wx, Wy , Wz
I co dalej?
28 lut 21:38
Metis: I wzory Cramera.
28 lut 21:40
Igor: Łot?
28 lut 21:40
28 lut 21:41
Igor: Serio się tak robi?
Bo szczerze myślałem że to już wyniki (Wx, Wy , Wz), tylko zastanawiałem się po co te W.
28 lut 21:43
Igor: Dzięki wgl.
A powiesz mi jak się robi jak mam 2 równania a 3 niewiadome.
Bo na googlach tak słabo wytłumaczone i nie rozumiem.
Najlepiej tak wzorkiem
28 lut 21:49
Metis: Nie wyliczysz jednoznacznie niewiadomych...
Będziesz mógł liczyć tylko poszczególne rozwiązania w zależności od innych, tak w skrócie
28 lut 21:50
Igor: | | ⎧ | x−y=2 | |
| A dla jakiego m | ⎩ | x=y=3 | ma rozwiązanie.
|
28 lut 21:58
Metis: A gdzie tu m widzisz...
28 lut 21:59
Igor: mx* u góry.
28 lut 22:00
28 lut 22:00
Metis: No to stosuj wzory Cramera.
28 lut 22:01
Igor: m−2=2
m=4
?
28 lut 22:02
zef: W= −m−(−1)=
−m+1≠0
m≠1
28 lut 22:02