ccxvxcv
suck: x3−1x+1= mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to podzielić? próbowałem pisemnie ale coś mi nie
wychodziło :C
28 lut 21:16
PW: A po co się męczyć?
| | x3 − 1 | | x3+1 − 2 | | x3 + 1 | | 2 | |
|
| = |
| = |
| − |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
28 lut 21:20
sss:
Skorzystaje ze wzoru na x3 − 13
28 lut 21:20
Janek191:
( x3 − 1 ) : (x + 1) = x2 − x + 1
− x3 − x2
−−−−−−−−−−−
− x2 − 1
x2 + x
−−−−−−−−−
x − 1
− x − 1
−−−−−−−−
− 2 ← reszta
28 lut 21:21
PW: sss, jednak ze wzoru x3+13 − otrzymamy to co Janek191.
28 lut 21:27
suck: Dziękuje bardzo za pomoc

Jak zawsze najlepsi
28 lut 21:49