matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
★:
x
∫
dx
√
4x+5
28 lut 21:15
Benny:
√
4x+5
=t t
2
=4x+5
1
dx=
tdt
2
28 lut 21:19
★:
ale w takim przypadku zostanie mi x w liczniku, więc co powinnam z nim zrobić? xd
28 lut 21:42
Mila:
t
2
−5
x=
4
28 lut 22:22
Mariusz:
x
x
1
∫
dx=
√
4x+5
−
∫
√
4x+5
dx
√
4x+5
2
2
x
x
x
5
dx
∫
dx=
√
4x+5
−2∫
dx−
∫
√
4x+5
2
√
4x+5
2
√
4x+5
x
x
5
3∫
dx=
√
4x+5
−
√
4x+5
√
4x+5
2
4
x
1
∫
dx=
(2x−5)
√
4x+5
+C
√
4x+5
12
29 lut 13:48