Nierówność
Łukasz: Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności liczby n2, jeśli n jest najmniejszą liczbą
naturalną spełniającą nierówność |n+5n−1|<12
28 lut 21:01
Eta:
Liczba do zakodowania 112=121
28 lut 21:16
Łukasz: Można wiedzieć w jaki sposób wyszło to rozwiązanie?
28 lut 21:29
Eta:
to mamy nierówność
| 5 | | 1 | |
| < |
| ⇔ |n|>10 ⇒ n∊(10,∞) |
| |n| | | 2 | |
najmniejszym n∊N spełniającym tę nierówność jest
n=11
to
n2=121
28 lut 21:39
Łukasz: Dziękuje uprzejmie!
28 lut 21:44
Eta:
Na zdrowie
28 lut 22:02