Smule: Czyli tak ?
Bo mam zadanie i za chiny nie chce wyjść

oblicz obwód trójkąta prostokątnego w którym jedna z przyprostokątnych ma długość 2 i dla
którego stosunek pola koła opisanego na trójkącie do pola tego trójkąta jest najmniejszy
b = 2
a = ?
c = 2R
4 + a
2 = 4R
2
czyli
a =
√4R2 − 4
πR
2/(a) = min czyli
πR
2/(
√4R2 − 4)
No i jeśli skrócić pierwiastek tym sposobem
π
√R4/{
√4R2 − 4 =
π
√R2/4 − R4/4
A jak widać ta funkcja nie ma minimum. Wiem, jest łatwiejszy sposób żeby wyznaczyć R z
twierdzenia pitagorasa, wtedy naszą zmienną x jest bok trójkąta ale uparłem się na ten sposób
i nie wychodzi