prosze o szybka odpowiedz !!!!!!!!!!
zdesperowana:
1
0
28 lut 20:48
zdesperowana: 
28 lut 21:07
Metis: Podstawienie?
28 lut 21:07
28 lut 21:12
jc: Przez części:
| | x+3 | |
∫ |
| dx = − ∫ (x+3) (ctg x)' dx = −(x+3) ctg x + ∫ ctg x dx = |
| | sin2 x | |
−(x+3) ctg x + ln | sin x |
Ale w podanych granicach całka raczej nie sitnieje. W pobliżu zera to 2/x
2
całka to −2/x, czyli mamy
∞.
28 lut 21:19
zdesperowana: 
dziekuje
28 lut 21:26
zdesperowana: ktos jeszcze ma jakies propozycje?
28 lut 21:28
jc: x ∊ [0,1]
| x+3 | | 3 | | 3 | |
| ≥ |
| ≥ |
| bo sin x ≤ x |
| sin2 x | | sin2 x | | x2 | |
| | 3 | | 1 | |
∫a1 |
| dx = 3 ( |
| − 1) → ∞ przy a →0+ |
| | x2 | | a | |
Dlatego nasza całka =
∞.
28 lut 21:28