#workout 9
PrzyszlyMakler: Wyznacz te wartości parametru m (m∊R) dla których równanie ma cztery różne rozwiązania.
(x2 − x − 2)[x2 + (m − 3)x + 1] = 0
Z pierwszego nawiasu mamy x = −1, x = 2
Czyli w drugim nawiasie x≠2 i x≠−1, a Δ>0
(m−3)2 −4 >0
m2 − 6 m + 5 > 0
Czyli m ∊ (∞− ; 1) u (5 ; +∞)
Tylko należy wykluczyć 2 i −1, ale nie wiem jak to zrobić.. Proszę o pomoc.
28 lut 20:44
PrzyszlyMakler: Proszę o szybkie naprostowanie.
28 lut 20:55
PW: A zwyczajnie policzyć, czy istnieją m ∊ (−∞, 1)∪(5, ∞), dla których
x1 = −1 lub x1 = 2 lub x2 = −1 lub x2 = 2.
Jeżeli istnieją − wykluczyć je.
28 lut 21:08
PrzyszlyMakler: Trzeba liczyć 4x takie coś:

?
28 lut 21:13
PW: Na szczęście już maturę zdałem. Rozwiązuj równości, nie zapominając o dodaniu do każdej z nich
dziedziny m ∊ (−∞, 1)∪(5, ∞).
28 lut 21:16
PrzyszlyMakler: Ale aż 4x? I nie ma szybszego sposobu?
28 lut 21:18
PrzyszlyMakler: up
28 lut 21:39
Eta:
Dwa pierwiastki już mamy x1= −1 , x2=2
Dwa pozostałe mają być różne od tych, które już mamy
to Δ>0 ⇒ m∊(−∞, 1) U (5, ∞)
i teraz zobaczmy co będzie jeżeli są równe w/w
to x3+x4= −1+2= 1 zatem x3+x4 ≠ 1
i x3*x4= (−1)*2= −2 x3*x4= −2
ze wzorów Viete'a
x3+x4= −m+3 ≠ 1 ⇒ m≠2∊(−∞, 1) U (5,∞)
x3*x4= 1 ≠ −2
zatem Odp : m∊(−∞, 1)U (5,∞)
28 lut 21:56
Eta:
Poprawiam zapis ma być : x3*x4≠ −2
28 lut 21:57
Eta:
Hmmm

chyba coś nie tak ?
A jak x
3= −3 x
4= 4 to x
3+x
4=1
Kto się wypowie
28 lut 22:35
Metis: A musimy wzorami Viete'a?
28 lut 22:45
Mila:
Wypowiem się za chwilę.
28 lut 22:45
Eta:
Poszłam na "skróty"
28 lut 22:46
Metis: (x
2−x−2)[x
2 + (m−3)x + 1] = 0
Szukamy 4 różnych rozwiązań.
x
2−x−2=0 v x
2 + (m−3)x + 1=0
x = −1 v x = 2
Zatem czynnik kwadratowy z parametrem m musi mieć dwa różne pierwiastki różne od pierwiastków
pierwszego czynnik. Zatem:
x
2 + (m−3)x + 1=0
Δ>0
x≠−1 i x≠2
Δ=(m−3)
2−4=(m−5)(m−1)
Δ>0 ⇔ (m−5)(m−1)>0
m∊(−
∞, 1) U (5, +
∞)
x≠−1 i x≠2 , stąd :
f(−1)≠0 i f(2)≠0
I ograniczyć nasz przedział
28 lut 22:52
Eta:
28 lut 22:56
Eta:
I właśnie dlatego.......... wolę
planimetrię
28 lut 22:58
Mila:
Δ>0⇔m∊(−
∞, 1)∪ (5,
∞)
[x
2 + (m − 3)x + 1] = 0
x=−1
1−(m−3)+1=0
m−3=2
m=5 ∉dziedziny m obliczonej z warunku Δ>0
x=2
4+2*(m−3)+1=0
2(m−3)=−5
m−3=−2.5
| | 1 | |
m= |
| ∊(−∞,1) zatem to należy wkluczyć |
| | 2 | |
stąd:
| | 1 | | 1 | |
m∊(−∞, |
| )∪( |
| ,1)∪(5,∞) |
| | 2 | | 2 | |
========================
28 lut 23:06
Metis:
28 lut 23:15
Eta:
No i
Metisek mnie "przechytrzył"
28 lut 23:17
Metis:
28 lut 23:26
Mila:
Bo Metisek to nasz młody matematyk.
28 lut 23:27
Metis: Dziękuje za miłe słowa

Ale matematyk ze mnie taki jak z koziej ...
28 lut 23:30