Wartość wyrażenia. Trygonometria
Łukasz : Witam. Mam problem z jednym zadaniem.
Wartość wyrażenia sin2 15−cos2 15 jest równa
28 lut 20:26
Janek191:
| | √3 | |
= − ( cos2 15o − sin2 15o) = − cos 30o = − |
| |
| | 2 | |
28 lut 20:33
5-latek : czesc
Janek 
Skorzystales ze wzoru cos2α= cos
2α−sin
2α?
28 lut 20:34
Janek191:
Tak

Witaj
28 lut 20:35
5-latek : Ok
28 lut 20:36
Łukasz : Dzięki wielkie, wszystko jasne
28 lut 20:37
Janusz: sin
2(15
o) −cos
2(15
o) = −(cos
2(15
o)−sin
2(15
o) = −cos(2* 15
o)= −cos(30
o)=
28 lut 20:37