Prawdopodobieństwo - rzut kostką
Luca: Wykonano jeden rzut sześciościeną kostką. Określ zbiór zdarzeń elementarnych, sigma algebrę
określoną na tym zbiorze oraz zdarzenie "wypadło co najmniej 5 oczek".
Częśc już mam, czyli tą pierwszą i ostatnią rzecz:
Ω = {1,2,3,4,5,6} − zbiór zdarzeń elementarnych
A = {5,6} − wypadnie co najmniej 5 oczek
Mam jednak problem z tą sigmą. Co powinnam brać pod uwagę? Skoro nie wiemy jaka liczba wypadnie
to mam to rozbijać na 6 przypadków? Czy może mam przepisać ponownie te liczby? A może
przeciwnie i dać zbiór pusty?
28 lut 19:48
Janusz: ∑ = { O , {1},{2}, {3}...{6},{1,2}, {1,3}...{6,6}, {1,2,3}, ..., {4,5,6},...,Ω}
|∑| = 26= 64.
28 lut 20:15
Luca: A czemu jest przypadek {6,6} a nie ma {1,1}?
28 lut 20:22