ciągi
zuzka: Wykaż,że ciąg an jest geometryczny. Określ monotoniczność tego ciągu.
a) an= 5/ 2n
b) an= (−1/3) n
c) an= − 1/3 * 2n
d) an= − 2(1/3)n
e) an= 6(√2) n−1
f) an= 4 2n+1
28 lut 19:35
zef: no to do roboty zuzka
28 lut 19:36
zuzka: sama zrobiłam to mi głupoty powychodziły
28 lut 19:41
zuzka: Bądźcie ludźmi niech ktoś pomoże
28 lut 19:42
zef: to co ci w podpunkcie a wyszło
28 lut 19:42
zuzka: że q=1/2 , a1=5/2
28 lut 20:03
zuzka: ale jak q wyszło 1/2 to jak ja mam określić tą monotoniczność ? rosnący ciąg jest jak q>0
28 lut 20:04
5-latek : No to pomysl przez chwile
jeśli masz q<1 to jeśli będziesz mnozyc przez q następny wyraz ciągu to te następne wyrazy
będzie większe ? czy mniejszse ? od wyrazu je poprzedzających
weź np. a1= 5 i q=0,5
a2= 2,5
a3= 2,5*0,5 = 1.25
a4= 1,25*0,5=
28 lut 20:10
zuzka: Czyli ciąg będzie malejący
28 lut 20:14
zef:
28 lut 20:14
zuzka: czyli mam dobrze ten przykład ?
28 lut 20:21