zadanie ze statystyki ! prosze o pomoc !!! z gory dziekuje !!!
ezoteryczny87: W wyniku pomiarów na pewnej probie uzyskano następujące wartości :
średnia arytemtyczna = 120 cm
wariancja =36 cm2(centymetrów kwadratowych)
zakladając że próba dotyczy populacji o rozkładzie normalnym.
wyznaczyć jaka cześć populacji charakteryzuje się wartością zmiennej:
a) 90 cm
b) 120 cm
c) 150 cm
d) 200 cm
e) większa niż 120 cm
f) mniejsza niż 120 cm
g) mniejsza niż 100 cm
h) większa niż 110 cm
i) zawarta pomiędzy 90 a 150 cm ?
jest to zadanie ze statystyki ... prosze o pomoc

b.: Hmm no nie wiem, czy ze statystyki, czy jednak nie z rachunku p−stwa

Jeśli zmienna X ma rozkład normalny N(120, 6
2), to zmienna
X−120 ma rozkład N(0,6
2), a zmienna Y = (X−120)/6 ma rozkład N(0,1)
(,,najbardziej normalny z normalnych''

)
dla zmiennej Y takie rzeczy jak wypisałeś odczytuje się z tablic, więc trzeba tylko zamienić z
X na Y...
dokładniej, np. w e) (bo a−d są troche bez sensu, przecież to będzie zero

)
X > 120
(X−120) > 0
i w zasadzie już widać, że wynik będzie 1/2
g)
X<100
Y = (X−120)/6 < −20/6 = −10/3
czyli P(Y<−10/3) = Φ(−10/3) ≈ 0,0004
gdzie Φ to dystrybuanta rozkładu N(0,1), której wartości można odczytać z tablic, np.
http://www.digitalreview.com.ar/normaldistribution/