Objętość stożka
Kuba: Wyznacz największą objętość stożka, którego tworząca ma długość c.
28 lut 19:17
azeta:

uzależnij R i H od c, a następnie zastanów się − jakiego narzędzia użyć aby dowiedzieć się dla
jakiego R i H objętość jest największa
28 lut 19:26
Kuba: Coś tam wyliczyłem, nie wiem czy dobrze, nie wiem czy źle. Jeżeli komuś się by chciało to
proszę o sprawdzenie

C>0; H>0; R>0
R
2=C
2−H
2
R=
√C2−H2
V(H)=
13π(C
2−H
2)H=
13π(C
2H−H
3)=
13πHC
2H−
13πH
3
V'(H)=
13πC
2−H
2π
BWKIE
H
2=
13C
2
H=
C√33 lub H=−
C√33
Z BWWIE wychodzi, że funkcja przyjmuje maximum dla H=
C√33
V(
C√33)=
23πC
2√3
28 lut 20:19