analityczna
Ola: Punkt C (3,6) jest wierzchołkiem trójkąta ABC, którego środkowe wychodzące z wierzchołków A i B
zawierają się odpowiednio w prostych k: 12x+13y−46=0 i l:y−2=0. Napisz równania ogólne
prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta.
28 lut 18:58
Ola: pomoze ktos


?
28 lut 20:13
5-latek : czy Pani Ola zrobila rysunek do zadania ?
czy wie co to jest srodkowa ?
28 lut 20:15
Ola: rysunek jest, srodkowa tez wiem
28 lut 20:22
28 lut 20:23
Mila:

C=(3,6)
k: 12x+13y−46=0 i l:y−2=0
S− Punkt przecięcia środkowych
12x+12*2−46=0
12x=22
D− środek AB
| | 11 | | 5 | |
S=( |
| ,2)→T[−712,−2]→D=( |
| ,0) |
| | 6 | | 4 | |
| | 12 | | 46 | |
A=(a,2), B=(b,− |
| b+ |
| ) |
| | 13 | | 13 | |
======
B=(6,−2)
28 lut 21:33
Eta:
Mila
widzę literówkę 12x+13*2−46=0
28 lut 22:08
Mila:
Właśnie , dziękuję ETO. Ekran ucieka i tak to jest.
Metodę ma.
28 lut 22:14