Pochodne, styczna, prostopadła
green_inferno: | | 2 | |
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=− |
| . Wyznacz równania tych stycznych do wykresu |
| | x | |
funkcji f, które są prostopadłe do prostej o równaniu 2x+y+3=0.
Znam rozwiązanie, jednak mam w związku z nim pytanie.
Postać kierunkowa prostej to y=−2x−3.
| | 1 | |
Współczynnik kierunkowy prostych prostopadłych musi być równy |
| |
| | 2 | |
| | 2 | |
Pochodna funkcji to f'(x)= |
| |
| | x2 | |
| | 2 | | 1 | |
Musi zajść równość |
| = |
| z czego wynika że x1=2 x2=−2. |
| | x2 | | 2 | |
I w związku z tymi danymi styczne będą prostopadłe do danej prostej w punktach (2, −1) oraz
(−2, 1).
Moje pytanie brzmi − skąd wiadomo, że dla tych x=2, x=−2 przypisuje się y=−1 i y=1.
Jak wyliczyć/skąd wziąć te igreki?
28 lut 18:45
Eta:
| 2 | | 1 | |
| = |
| ⇒ x2=4 ⇒ x=2 v x= −2 |
| x2 | | 2 | |
28 lut 18:47
Tadeusz:
a równania funkcji
28 lut 18:48
Eta:
| | 2 | |
dla x= 2 y=f(2)= − |
| =−1 (2,−1) |
| | 2 | |
dla x= −2 ............
28 lut 18:48
green_inferno: Eta, to wiem.
Tadeusz, z którego konkretnie?
28 lut 18:49
green_inferno: Aaaa Eta, faktycznie
28 lut 18:49
Eta:
28 lut 18:50
green_inferno: W całym tym zgiełku zapomniałem o funkcji wyjściowej. Wyleciała mi z głowy. Dzieki
28 lut 18:50