geometria analityczna/funkcja kwadratowa
Ergo: Odcinek AB o koncach A(−2,−1) i B(2,3) jest podstawa trojkata ABC. Wierzcholek C nalezy do
wykresu funkcji f(x)=x2+6x+10. Wyznacz wspolrzedne punktu C, aby pole trojkata ABC bylo
najmniejsze. Ile ono wynosi.
no to tak :
wyznaczam prosta AB : y=x+1 i domyslam sie ze trzeba skorzystac ze wzoru na odleglosc od
punktu, bo zeby pole bylo najmniejsze to odleglosc musi byc najmniejsza. Nie wiem jak to
wykorzystac. Prosze o pomoc
27 gru 22:38
Eta:

Prosta zawierająca podstawę AB ma równanie:
( y −y
A)( x
B−x
A)= ( x −x
A)(y
B−y
A)
po podstawieniu i uporzadkowaniu otrzymasz:
pr. AB: y = x +1 równanie ogólne: x −y +1=0
C( x, y) i y= x
2 +6x +10
odległość C od prostej AB musi być najmniejsza: czyli h−−− najmniejsze
wyznaczamy tę odległość:
teraz należy opuścić moduł , widać z rys.,że punkt C(x,y) leży na paraboli
powyżej prostej AB
więc y > x +1 => x −y +1 <0
zatem opuszczając moduł zmieniamy znaki:
| | −x +y −1 | |
h= |
| i y= x2 +6x +10
|
| | √2 | |
otrzymamy:
| | 1 | | 1 | |
h(x) = |
| ( −x +x2 +6x +10 −1) = |
| ( x2 +5x +9)
|
| | √2 | | √2 | |
| | −b | | −5 | |
zatem minimum osiaga dla xmin= |
| = |
| = −212
|
| | 2a | | 2 | |
to y
min= (
−52)
2+ 6*(−
52)+10 = 1
14
zatem
C( −212, 114)
| | I−52*1 −54+1I | | 11 | | 11√2 | |
wartość pola jest h= |
| = |
| = |
|
|
| | √2 | | 4√2 | | 8 | |
IABI=
√16+16= 4
√2
| | 11√2 | | 11 | |
to P= 12* |
| *4√2= |
| = 512 [ j2]
|
| | 8 | | 2 | |
mam nadzieję ,że się nie pomyliłam w rachunkach .... sprawdzaj
28 gru 00:24
Ergo: wszystko sie zgadza

bardzo dziekuje za poswiecony czas i wreszcie pojalem to
28 gru 12:23
cj z gta andrass: ćw 14 str 134 "MATEMATYKA 1 Z PLUSEM " ciołku to zadanie
15 sty 16:09
ZK: Odezwal sie Brus Wszechwiedzacy
15 sty 17:00
sandra: x+14x={1}{x−1}
25 sty 15:25
ZK: | x+1 | | 1 | |
| = |
| zal. 4x≠0 i x−1≠0
|
| 4x | | x−1 | |
Mnozenie na krzyz
(x+1)(x−1)=1*4x
x
2−1=4x bo ze wzoru skroconego mnozenia a
2−b
2=(a+b)(a−b)
x
2−4x−1=0 a to juz potrafisz rozwiazac −zwykle rownanie kwadratowe i na koncu sprawdzasz z
zalozeniem
25 sty 19:49