Calka
dipsi: Korzystając z kryterium ilorazowego zbadać zbieżność całeknie właściwych pierwszego rodzaju:
∫ od 2 do nieskończoności e(1/x)−1 dx
28 lut 18:15
jc: Prościej z kryterium porównawczego.
Dla t ≥ 0 mamy et = 1 + t + t2 /2! + t3 /3! + ... ≥ 1 + t
Dlatego dla x >0, e1/x − 1 ≥ 1/x
Całka ∫2∞ (1/x) dx jest rozbieżna ⇒ całka ∫2∞ (e1/x − 1) dx jest rozbieżna.
28 lut 18:27
dipsi: Ale mam narzucone ze z ilorazowego
Czyli lim x−>nieskończoności. e1/x−1/(1/x) jest równe 1?
28 lut 18:36
jc: | | e1/x − 1 | |
Tak, |
| →1 dla x→∞. |
| | 1/x | |
t = 1/x, t→0, (e
t − 1)/t = pochodna e
x w punkcie x=0, czyli 1.
28 lut 18:45