| α | γ | β | ||||
1. Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta takimi, że sin | * sin | =sin | , | |||
| 2 | 2 | 2 |
| α | γ | 1 | ||||
to tg | * tg | = | . | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
2. Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami ostrymi takimi, że tg α= | , tg β= | , tg | ||
| 2 | 5 |
| 1 | ||
γ= | , to α+β+γ=45 stopni. | |
| 8 |
| sin α | ||
3. Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta i | = 2cos γ, to trójkąt jest | |
| sin β |
| a2−b2 | sin(α−β) | |||
= | . | |||
| c2 | sin γ |
| sinα+sinβ | ||
5. Wykaż, że jeżeli α,β,γ są kątami trójkąta i | = sin γ, to trójkąt | |
| cosα+cosβ |
| B−A | b−a | |||
= | . | |||
| 2 | c√2 |