ela: Wiedząc, że x∈(-1;2), zapisz wyrażenie /x+2/-/x-4/ w najprosztszej postaci.
Kreski / oznaczaja wartosc bezwzgledna,
1 lis 10:32
nuka:
wyrażenie pod pierwszą bezwzgl, wart.jest dodatnie bo x∈(-1,2)
więc opuszczamy bezwzgl. wart bez zmiany znaków czyli mamy
x +2
w drugiej wyr pod bezwzgl. wart jest na tej samej zasadzie ale ujemne wiec
opuszczamy bezwzgl. wart ze zmianą znaków pod tą wartościa czyli otrzymamy
( - x +4)
czyli
Ix +2I - I x-4I = (x+2) - (- x+4) = x+2 +x -4 = 2x -2
Wyjasnienie zawsze korzystasz z def. bezwzgl. wart.
z def { +a gdy a≥0
I aI == =
{ - a gdy a<0
1 lis 11:18