funkcje trygonometryczne
stg: Mam dość zagmatwany problem a mianowicie chodzi o wartośći funkcji trygonometrycznych.
A mianowicie w funkcji cosx=−1/2 mamy rozwiązania 2/3π+2kπ i 4/3π+2kπ
natomiast w funkcji cosx=−√3/2 mamy rozwiązania 5/6π+2kπ i −5/6π+2kπ
I teraz za chiny nie mogę pojąć skąd wzieły sie te wyniki. Próbuje sobie to rozpisać ze jak np
cos=−1/2
to wtedy cosx=1/2 leży w pierwszej ćwiartce a więc rozwiązania z minusem w 2 i 3 próbuje
dodawać np π/6+ cos tam ale nie wychodzi prosiłbym o rozwiązanie z wyjaśnieniem (dokładnym).
28 lut 16:58
PW:
cosx = − U{1}{2]
π
cosx = − cos
3
π
cosx = cos(π−
)
3
− to ostatnie jest znanym wzorem redukcyjnym.
2π
cosx = cos
3
to podstawowe równanie trygonometryczne, od jakich zaczynamy naukę rozwiązywania.
Równość wartości funkcji dla dwóch argumentów
cosα = cosβ
oznacza, że argumenty te różnią się o całkowitą wielokrotność okresu, czyli
α = β + 2kπ, k∊C
lub że
α = − β + 2mπ, m∊C.
4
Nie wpadamy w panikę, ten ostatni wynik oznacza to samo co