dany jest wielomian
krzysiek: rozwiąż nierówność w(x) > x4 + 2
27 gru 21:36
krzysiek: rozwiazaniem jest x należy ( − nieskonczonosci do 2√10 ) + ( 2√10 do + nieskonczonosci )
27 gru 21:47
krzysiek: W(3)= 82
W(x)= x4 + 2
27 gru 21:48
krzysiek: dany jest wielomian W(x)= x4 − mx3 + nx2 − 8
wartość tego wielomianu dla x=2 jest taka sama dla x= −2. Natomiast W(3)=82 Wyznacz wartości
liczb m i n oraz rozwiaz nierownosc W(x)>x4 + 2
m=0
n=1
27 gru 21:54
Megi:
To zupełnie zmienia postać rzeczy


!
zaraz Ci napiszę ......idę na herbatę
27 gru 21:56
Megi:
W(2)=W(−2) => 16 −8m +4n −8= 16 +8m +4n −8
to: −16m=0 => m=0
to W(x)= x
4 +nx
2 −8
W(3)=82 => 81 +9n −8= 82 => 9n = 9 =>
n=1
dla m=0 i n=1 to; W(x) = x
4 +x
2 −8
więc: x
4 +x
2 −8 > x
4 +2 => x
2 −8 > 2
to x
2 −10 >0 => ( x −
√10)(x +
√10)>0 => x€ ( −∞, −
√10) U (
√10, ∞)
teraz to zadanie ma sens

a nie jak podałeś poprzednio .... jakiś wyrywek tego zadania

zadowolony
27 gru 22:04
krzysiek: tak
27 gru 22:05
Megi: 
ok
27 gru 22:07