analityczna
Ola: Wyznacz wszystkie wartości parametru m. dla któych punkt przecięcia prostych k: x−2y+m−3=0 oraz
l: 2x−3y+m=0 należy do koła o środku S(−7,−5) i promieniu r=1
28 lut 16:22
Tadeusz:
(x+7)
2+(y+5)
2=1
2x−3y+m=0
−2x+4y−2m+6=0
y=m−6
2x=3(m−6)−m ⇒ 2x=2m−19 ⇒ x=m−9
(m−9+7)
2+(m−6+5)
2<1
m
2−4m+4+m
2−2m+1<1
2m
2−6m+4<0
m
2−3m+2<0
itd
28 lut 16:33
Ola: (m−9+7)2+(m−6+5)2<1
lewa strona nie powinna być pod pierwiastkiem ?
28 lut 16:35
Tadeusz: w którym miejscu
28 lut 16:38
Ola: 2x=3(m−6)−m ⇒ 2x=2m−19 ⇒ x=m−9
(m−9+7)2+(m−6+5)2<1
ostatnie rownanie. długość odcinka
28 lut 16:54