ss
pies: PunktP(x0,y0)leży w IV ćwiartce układu współrzędnych na ramieniu końcowym kąta αα. oblicz sumę
x0+y0x0+y0 jeśli tgα=−7/24 oraz odległość punktu P od początku układu współrzędnych jest równa
635.
no to zrobilem uklad i io dalej'
−724=yx
√x2+y2=635
nie wiem jak to rozwiazzac
28 lut 16:06
pies: /;9
28 lut 16:38
Tadeusz:
a jak możesz wyrazić tgα
28 lut 16:46
pies: juz wyrai=zilem jako y/x
28 lut 17:20
5-latek : a jeszcze inaczej ?
28 lut 17:22
pies: a jeszcze inaczej to jestem glupi
28 lut 17:45
28 lut 18:04
pies: no a co to mi da?
28 lut 18:34
Tadeusz:
chopie :
| | yo | | −7 | | 24yo | |
tgα= |
| = |
| ⇒ xo=− |
| |
| | xo | | 24 | | 7 | |
i podstawiaj to pod ten pierwiastek
28 lut 18:46
28 lut 18:48
Tadeusz:
1) Sprawdź w treści zadania czy masz tam 635 czy 625
2) Nie zadawaj głupich pytań tylko licz
28 lut 18:52
pies: ale dlaczego tak

..635
28 lut 18:54
5-latek : Tylko najpierw to należy wiedzieć ze w 4 ćwiartce wspolrzedna x jest dodatnia a wspolrzedna
punktu y jest ujemna
Tangens w 4 cwiatrce jest ujemny
28 lut 18:56
5-latek :

TO sa wspolrzedne dowolnego punktu P w 4 ćwiartce
| | y | |
Z okreslnia funkcji tangens mamy tga= |
| |
| | x | |
28 lut 19:00