#workout 8
PrzyszlyMakler: Więc zaczynamy wielogodzinny maraton z równania z parametrami. Mało w swoim życiu robiłem
takich zadań, więc możliwe, że nie mam podstawowych informacji, więc proszę o pomoc.

Dla jakich wartości parametru p (p∊R) roównanie ma dwa różne rozwiązania.
(x−3)[x
2 − 2(2p + 1)x + (p+2)
2] = 0
Z pierwszego nawiasu wiem, że jednym z rozwiązań będzie 3, więc aby były dwa rozwiązanie, to
ten trójmian z drugiego musi dawać jedno rozwiązanie, więc Δ=0.
(4p + 2)
2 − 4(p+2)
2 = 0
...
p = 1 p = −1
A w odpowiedziach jest p= −1 i p = 7.
28 lut 16:02
Metis: Szukamy jednego rozwiązania równania:
x2−2(2p + 1)x+(p+2)2=0
którym nie może być x=3
28 lut 16:07
Metis: Lub
Δ>0 i x=3 dla równania kwadratowego.
28 lut 16:09
PrzyszlyMakler: (−4p −2)2 − 4(p + 2)2 = 0
16p2 +16p + 4 − 4(p2 + 4p + 4) = 0
16p2 +16p + 4 −4p2 − 16p − 16 = 0
12p2 −12 = 0
12(p2 − 1) = 0
p = 1 p =−1
28 lut 16:12
PrzyszlyMakler: Mógłby ktoś powiedzieć co robię źle? :X
28 lut 16:21
Metis: A założyłeś warunek, który podałem?
28 lut 16:28
PrzyszlyMakler: Naprawdę nie rozumiem.. Po co mi warunki, skoro mi wyszły wyniki? W dodatku nie mam pojęcia
dlaczego są one złe.
28 lut 16:36
Metis: Powtórzę.
Szukamy różnych rozwiązań podanego równania.
x=3
Zatem szukamy jednego rozwiązania równania:
x2−2(2p + 1)x+(p+2)2=0
którym nie może być x=3
oraz może się zdarzyć przypadek, że
Δ>0 i x=3
28 lut 16:38
PrzyszlyMakler: Dla p=1
x≠3
x2 −2(3)x + 32 = 0
x2 −6x + 9 = 0
Δ= 36 − 36=0
x0 = 6/2 = 3 Nie spełnia założeń, bo 3 jest rozwiązaniem dla pierwszego.
dla p= −1
x2 −2(−1)x + 1 = 0
x2 +2x + 1 = 0
Δ= 4 − 4 = 0
x0 = −2/2 = −1
Spełnia. Dla p=−1 mamy dwa różne rozwiązania. Ale jak zdobyć to drugie rozwiązanie jakie jest w
odpowiedziach czyli 7?
28 lut 17:01
PrzyszlyMakler: Dla p=1
x≠3
x2 −2(3)x + 32 = 0
x2 −6x + 9 = 0
Δ= 36 − 36=0
x0 = 6/2 = 3 Nie spełnia założeń, bo 3 jest rozwiązaniem dla pierwszego.
dla p= −1
x2 −2(−1)x + 1 = 0
x2 +2x + 1 = 0
Δ= 4 − 4 = 0
x0 = −2/2 = −1
Spełnia. Dla p=−1 mamy dwa różne rozwiązania. Ale jak zdobyć to drugie rozwiązanie jakie jest w
odpowiedziach czyli 7?
28 lut 17:03
Metis: Czy ja tak niewyraźnie piszę?
Załamać się idzie.
Rozwiąże Ci już całe...
Dla jakich wartości parametru p (p∊R) równanie ma dwa różne rozwiązania
(x−3)[x2−2(2p + 1)x+(p+2)2]=0 (*)
(x−3)[x2−2(2p + 1)x+(p+2)2]=0
x−3=0 lub x2−2(2p + 1)x+(p+2)2=0
x=3 lub x2−2(2p + 1)x+(p+2)2=0
Jednym z rozwiązań równania jest x=3 zatem poszukujemy jednego rozwiązania czynnika
kwadratowego którym nie jest x=3 lub czynnik kwadratowy ma 2 rozwiązania, z których jednym
jest x=3.
Ad. 1)
Δ=0 i x≠3
[−2(2p + 1)]2−4*1*(p+2)2=12(p−1)(p+1)
Δ=0 ⇔ 12(p−1)(p+1)=0
p=1 v p=−1
x≠3 , stąd:
f(3)≠0
f(3)≠0 ⇔ 32−6(2p + 1)+(p+2)2≠0
p≠1 v p≠7 , ostatecznie
p=−1
Ad 2)
Δ>0 i x=3
Δ=12(p−1)(p+1)
Δ>0 ⇔ 12(p−1)(p+1)>0
p∊(−∞,−1) U (1,+∞)
x=3 , stąd
f(3)=0
f(3)=0 ⇔ 32−6(2p + 1)+(p+2)2=0
p=1 v p=7
p=1 nie należy do (−∞,−1) U (1,+∞)
Ostatecznie : p=7
Odpowiedź ostateczna :
Równanie ma dwa różne rozwiązania dla p=1 oraz p=7.
28 lut 17:17
fd: ππΔ
28 lut 17:30
PrzyszlyMakler: Rozumiem i bardzo dziękuję
28 lut 17:45