.
pawel: najtrudniejsze zadanie na tej stronie
W pewnej grze liczbowej o sześciocyfrowych numerach na kuponach „szczęśliwe” są te numery,
których suma cyfr stojących na miejscach parzystych jest równa sumie cyfr stojących na
miejscach nieparzystych. Na przykład kupon 631752 jest uważany za „szczęśliwy”, gdyż 6 + 1 + 5
= 3 + 7 + 2 = 12.
Ile jest „szczęśliwych” kuponów o numerach od 000000 do 999999?
28 lut 15:16
Kacper:
Z jakiego konkursu?
Ciekawe jak wymyśliłeś, że to najtrudniejsze zadanie na tej stronie.
28 lut 15:20
pawel: bo nikt tego nie zrobi
28 lut 15:32
The City:
student psychologii?
28 lut 15:50
7: podzielność przez 11?
28 lut 16:02
Krzysiek: Takich liczb jest 55252
28 lut 16:30
7: Dlaczego
28 lut 17:25
Mila:
Liczba jest podzielna przez 11, jeśli po odjęciu od sumy cyfr stojących na miejscach
parzystych,
sumy cyfr stojących na miejscach nieparzystych otrzymamy liczbę podzielną przez 11.
6 + 1 + 5 −( 3 + 7 + 2) = 0,
0 jest podzielne przez 11.
28 lut 18:20
paweł: 552552 skąd akurat taki wynik ?
29 lut 14:39
pawel: może jest na to inny sposób
29 lut 21:03
olekturbo: vlo.poznan.pl/koala/KOALA2016.pdf
29 lut 21:07
Metis: Co tacy ludzie mają w głowach
29 lut 21:18
pawel: tak to z tego konkursu
29 lut 21:24
pawel: nie, jeszcze nie znam ciągów
29 lut 21:25
PW: Cytat z instrukcji konkursu:
Sprawą honoru jest samodzielność w rozwiązywaniu zadań i przesyłanie odpowiedzi tylko do
tych zadań, dla których drużyna sformułowała przekonujące uzasadnienie.
Idzie ci, pawelku, o ten honor, czy o przekonujące uzasadnienie?
29 lut 21:38
Mila:
Właśnie, zadań konkursowych nie rozwiązujemy.
29 lut 21:52
pawel: chyba mam ten wynik
29 lut 22:24
pawel: a co do wpisu PW Głupio tak nic nie napisać
29 lut 22:26
shifu koali: zabij sie pawel
8 cze 12:59