Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji określonej
karol: Znaleźć ekstrema warunkowe funkcji określonej wzorem
F(x,y)=x2+y2 jeżeli bx+ay=ab
28 lut 15:06
jc:
Zakładamy, że (a,b) ≠ (0,0).
F(x,y) jest kwadratem odległości punktów na prostej bx + ay = ab. Wartość największa nie
istnieje, anatomiast wartość najmniejsza jest kwadratem odległości od tej prostej. Idziemy od
(0,0) prostopadle do prostej: t →t(b,a). Na prostą trafiamy, gdy t(a
2+b
2) = ab. Prostą
przecinamy w punkcie
| | a2 b2 | |
Wtedy F(x,y) = |
| |
| | a2+b2 | |
28 lut 16:04
jc: Pierwsze zdanie wyszło głupio. Narysuj prostą przechodzącą przez punkty (a,0) i (0,b).
F(x,y) jest kwadratem odległości punktu (x,y) od punktu (0,0). A dalej, jak napisałem.
28 lut 17:43