matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
krzysiek:
Wykaż, że dla m=1 funkcja f(x)= 2x
2
+ (1+3m)x + m(m+1) przyjmuje wartości niujemne dla każdej liczby rzeczywistej x
27 gru 21:23
Megi:
dla m=1 f(x) = 2x
2
+4x +2= 2( x
2
+2x
1
) = 2( x +1)
2
f(x) ≥0 <=> x€R
27 gru 21:34