Oblicz odchylenie standardowe miesięcznej liczby mieszkań.
Strajker: Na wykresie (
http://pl.static.z-dn.net/files/d6a/7a8601a780254a8340e63a40e5932d42.png ) przedstawiono liczbę mieszkań oddanych do użytku w kolejnych miesiącach
roku 2010. Oblicz odchylenie standardowe miesięcznej liczby
mieszkań oddanych do użytku "W DRUGIM PÓŁROCZU" 2010 roku.
Ja robię to tak:
średnia arytmetyczna drugiego półrocza: 14+12+12+16+14+16/6= 14
odchylenie standardowe: 14
2+12
2+12
+16
2+14
2+16
2/6 − 14
2 =
196+144+144+256+196+256/6 − 196 = 1192/6 − 196 = tutaj już mi zły wynik wychodzi.