matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, logarytmy
green_inferno:
1
Niech log
a
b=t dla a∊(0; 1) i b∊(1;
). Wykaż, że log
ab
a
5
>5
a
28 lut 14:23
Tadeusz:
inaczej mówiąc b>1 zatem t<0
5
5
log
a
ba
5
=
=
log
a
ab
1+log
a
b
więc:
5
1−1−log
a
b
>5 ⇒
>0
1+log
a
b
1+log
a
b
−t(t+1)>0 ⇒ t∊(−1, 0)
28 lut 15:16